Miljoonia (vai) mokkapaloja – järjestön varainhankinnan opaskirja julkaistu
Miljoonia (vai) mokkapaloja – järjestön varainhankinnan opaskirja julkaistu
Miljoonia (vai) mokkapaloja – opaskirja yleishyödyllisen yhteisön varainhankintaan on julkaistu. Kirjan kirjoittaja Pia Tornikoski toimii Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n pääsihteerinä ja on useiden vuosien ajan työskennellyt alan vaikuttajien ja asiantuntijoiden kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Eipä tainnut Pia arvata miten oikeaan aikaan varainhankinnan opaskirja ilmestyykään!
Lomautukset ja peliautomaattien hiljentyminen – paha cocktail
Peliautomaatit eivät nyt kilise järjestöille jaettavaa rahaa. Toinen kurittaja on nimeltään lomautukset: tätä kirjoitettaessa yt-neuvotteluiden piirissä on 260 000 (20 tuntia myöhemmin yli 281 000) ihmistä. Melkoinen joukko järjestöjä saa taloudellista tukea paikalliselta seurakunnalta. Lomautukset leikkaavat seurakuntien verotuloja, vaikutus alkaa toden teolla näkyä toukokuussa. Maan nykyinen hallitus teki päätöksiä järjestöjen toiminnan lisätukemisesta mutta näinköhän noilla asioilla on mitään mahdollisuuksia toteutua. Perusteet ryhtyä aktiiviseen omaehtoiseen yksityisvarainhankintaan ovat nyt äärimmäisen akuutteja. Tämä kirja toimii loistavana oppaana niin pienille kuin suurille järjestöille.
Kirjan rakenne
124-sivuinen kirja, joka viimeisellä sivullaan sisältää mokkapalojen reseptin, on jaettu kuuteen osaan
- Varainhankinnan käynnistäminen ja kehittäminen yhteisössä
- Tukea suurelta yleisöltä
- Tukea yrityksiltä ja yhteisöiltä
- Tukija varainhankinnan keskiössä
- Yhteiskunnan ja toimintaympäristön muutosten vaikutukset varainhankintaan
- Varainhankinnasssa menestyminen
Varainhankinnan opaskirja ei yksinkertaista asioita liiaksi mutta toisaalta ei myöskään monimutkaista ja mystifioi – tapa, jolla nuoremmat tieteenharjoittajat joskus alleviivaavat kompetenssiaan. Tästä ymmärtää, että yksityisvarainhankinta vaatii systemaattisuutta ja pitkäjänteisyyttä ja sellaisetkin asiat kuin maine ja brändi on todellakin syytä sisäistää. Bisneksen käytännöissä on monta asiaa, joita voi ja kannattaa hyödyntää järjestössä. Miljoonia (vai) mokkapaloja -kirjan voi tilata täältä.
Ripeästi mutta hosumatta liikkeelle!
Useimmiten tulovirran aikaansaaminen, etenkin lahjoitusten kanssa ottaa aikansa ja alkuun syntyy vain kustannuksia. Varainhankinta on investointi tulevaisuuden tulojen saamiseksi ja onnistuminen riippuu pitkäjänteisyydestä sekä valitusta keinovalikoimasta. Tahtoo sanoa, että huolellinen suunnittelu ja vaihtoehtojen puntarointi on tarpeen.
Mielestäni brändin lisäksi asiakkuusajattelu, tietämyksenhallinta, työnkulkujen omistajuuksien jakaminen ja kyky muuttaa piintyneitä toimintatapoja ovat tarpeellisia asioita. Monen roolin ihmiset osallistuvat varainhankinnan suunnitteluun ja toteuttamiseen mutta vastuu kustakin tehtävästä tai sisällöstä tulee olla selkeästi ihan tietyllä nimetyllä ihmisellä. Kuten aiemminkin tässä blogisarjassa on kirjoitettu, tekniikkaa tarvitaan mahdollistajana mutta mikään vimpain ei tee asioita puolesta. Asiakkuusajattelusta on kirjoitettu mm. tässä blogissa, joka sisältää linkkejä moneen muuhun hyödylliseen postaukseen.
Varainhankinnan opaskirjan lisäksi uusi rahankeräyslaki tuli sopivaan aikaan. Pienkeräys toimii nopeasti pystyyn laitettavan keräyksen laillistajana, esimerkiksi pääsiäiskeräystä varten pienekeräystunnuksen ehtii saamaan vielä mainiosti. Aiheesta on kirjoitettu tässä blogisarjassa pariinkin otteeseen:
Lomake pienkeräyksen tunnuksen hakemista varten
Pienkeräystunnuksen hakemisesta
Rahankeräyslaista, ennen lain astumista voimaan
Autamme Tietopiiri Oy:ssä järjestöjä jäsen- ja vapaaehtoishallinnan ohella varainhankinnan kehittämisessä ja ihmisten piilossa olevien lahjoitusresurssien hyödyntämisessä. TP FONS -järjestöjen toiminnanohjaus on suunniteltu palvelemaan järjestöjä ja erityisesti heidän pitkälle automatisoitua varainhankintaa – olkoon lahjoituksena sitten aika, sitoutuminen, osaaminen, suosittelu tai raha.
Ilkka Harjula
0400-545 767
ilkka.harjula@tietopiiri.fi