Näin teet pienkeräysilmoituksen paikalliselle poliisilaitokselle
Uudesta rahankeräyslaista on tässä blogisarjassa jo kirjoitettu mutta vielä pitää tarkentaa. Varsinaisen rahankeräysluvan hakeminen on helpottunut selvästi; pääsin tämän itse huomaamaan tehdessäni hakemuksen järjestölle, jossa teen vapaaehtoistyötä. Mutta miten tarkkaan ottaen tapahtuu pienkeräyksen luvan hakeminen: näin teet pienkeräysilmoituksen, olkaapa hyvät.
Huom! Blogin asiavirheiden korjaus 20.3.2020
Poliisilla on kuin onkin lomake sähköisessä asiointipalvelussaan! Mutta se on käytettävissä vasta poliisin asiointipalveluun kirjautumisen jälkeen. Yhteisöjen kirjautuminen tapahtuu käyttäen Katso-tunnistetta. Yksityishenkilöt käyttävät kirjautumisessa pankkitunnisteita.
Tarja Ranta Poliisihallituksesta vastaili todella ripeästi ja perusteellisesti. Hän mainitsi mm. seuraavaa:
”Ja jos sähköinen asiointi poliisin palvelun kautta ei jostain syystä ole mahdollinen (vaikka pankkitunnukset nykyään onkin melkein kaikilla), voi tämän (lomakkeen) toimittaa myös sähköpostin liitteenä oman poliisilaitoksen kirjaamoon. Silloin tämä toimii hyvin vapaamuotoisena ilmoituksena tätä asiointikanavaa varten.”
Lisäksi hän muistutti, että ilmoitus maksetaan aina asioinnin päätteeksi, ilmoituksia ei voida laskuttaa.
HUOLIMATTA yllä esitetyistä korjauksista ja alkuperäisen tekstin virheistä, emme poista blogia siinä olevan muun informaation takia.
Arpajaishallinto informoi asiallisesti
Poliisi informoi aiheesta arpajaishallinnon sivulla selkeästi. Tarkista vielä, että muistat pienkeräykseen liittyvät faktat. Tietojen toimitus on mahdollista paperipostina, sähköpostina tai sähköisen asioinnin kautta. Luvattu viiden arkipäivän käsittelyaika alkaa siitä, kun ilmoitus on otettu poliisilaitoksella vastaan. Ellei asema ole kaukana, suosittelen papereiden toimittamista postittamisen sijaan jalkapatikkana, vaikka vähän jonottamaan joutuisikin. Poliisi tosin toivoo vahvasti, että hakemukset tulisivat sähköisenä. Tätä perustelee etenkin rikosten ja väärinkäyttöjen torjunta. Mutta paperi yhä kelvannee hakemiseen. Sinänsä peruste sähköisen asioinnin käyttämiseen on vahva ihan joka vinkkelistä.
Tarkempi informaatiovaatimus kuin varsinaisessa keräyslupahakemuksessa
Hieman yllättäen informaatiovaatimus onkin tarkempi kuin varsinaista rahankeräyslupaa haettaessa. Keräystuotto tulee arvioida samoin kuin arvioidut keräyskulut. Toisin sanoen keräämisen metodi pitää olla selvillä ennen keräyksen aloittamista, jotta arviointi edes jotenkin on mahdollista. Myös keräämisen aloittamisen ja lopettamisen tarkat päivämäärät kuuluu ilmoittaa.
Tärkeää: postauksen päivitys 20.3.2020!
Lomakkeen olemme nyt tuottaneet, sen ja muita tarkennuksia sekä asiakorjauksia löydät pian tämän jälkeen julkaistusta blogista.
Ja poliisin tuottama lomakekin on löytynyt. Sitä tosin ei ole tarjolla muutoin kuin poliisin sähköisessä palvelussa, jonne yhteisöjen kirjautuminen tapahtuu Katso-tunnistuksen avulla. Yksityishenkilöt kirjautuvat pankkitunnuksilla. Tästäkin tarkemmin tuossa yllä viitatussa uudemmassa blogissa.
Omaehtoista keräämistä tarvitaan akuutisti
Virus tekee meille kiusaa mutta järjestö tarvitsee rahaa eikä virus sammuta ihmisten auttamistahtoa. Kun rahaa tarvitaan ad hoc – ei lahjoitusten kerääminen ainakaan byrokratiaan kompastu.
PS. Juuri nyt tätä blogia kirjoittaessa tuli koronavirukseen liittyen tietoa, joka tulee iskemään ”oman” järjestön toimintaan ja talouteen ankaralla kädellä. Kansalaisten ja järjestöjen aktiivista oma-aloitteista varainhankintaa tarvitaan enemmän kuin koskaan.
Autamme Tietopiiri Oy:ssä järjestöjä jäsen- ja vapaaehtoishallinnan ohella varainhankinnan kehittämisessä ja ihmisten piilossa olevien lahjoitusresurssien hyödyntämisessä. TP FONS -järjestöjen toiminnanohjaus on suunniteltu palvelemaan järjestöjä ja erityisesti heidän pitkälle automatisoitua varainhankintaa – olkoon lahjoituksena sitten aika, sitoutuminen, osaaminen, suosittelu tai raha.
Ota yhteyttä, jutellaan
Ilkka Harjula
0400-545 767
ilkka.harjula@tietopiiri.fi