Pienkeräystunnus – lomake tunnuksen hakemista varten – VIIMEKSI PÄIVITETTY 11.4.2024
Uusi rahankeräyslaki mahdollistaa ns. pienkeräyksen toteuttamisen ilmoitusmenettelyllä. Päivitys 11.4.2024: kaikki tapahtuu poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta, täältä. Eilen julkaistu blogi opasti pienkeräysilmoituksen tekemisessä käyttäen pohjana varsinaisen rahankeräyluvan hakemuslomaketta – se ohje kannattaa unohtaa. Toivottavasti emme ehtineet johtaa harhaan – tietoa on haettu aktiivisesti ja nyt sitä on myös saatu.
Koska hakulomake pienkeräystunnuksen saamiseksi puuttui, teimme sen itse. Latauslinkki artikkelin lopussa.
Tärkeää, blogin päivitys 19.3.2020 – poliisin sähköisessä palvelussa on lomake!
Saimme yksityiskohtaiset kommentit ja tarkennuspyynnöt laatimaamme lomakkeeseen Poliisihallitukselta. Teimme muutokset lomakkeeseen kommenttien mukaisesti. Edelleenkään, se ei ole poliisin laatima eikä virallisesti hyväksymä mutta sisällön pitäisi olla kunnossa. Sama lomake palvelee sekä järjestöä että yksityishenkilöiden ryhmää pientunnuksen hakijana. Ellei varsinaisesti tunnusta haettaessa mutta vähintäänkin työpaperina sähköisen lomakkeen täyttämiseen valmistautuessa.
Sittenkin, poliisi on laatunut lomakkeen mutta sitä ei ole tarjolla muutoin kuin poliisin sähköisessä palvelussa, jonne yhteisöhakijoiden kirjautuminen tapahtuu Katso-tunnistuksen avulla. Yksityishenkilöt käyttävät kirjautumisessa pankkitunnuksia.
HUOM 11.4.2024. Katso-tunnusten käyttö on päättynyt. Sen ovat korvanneet Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet.
Poliisi toivoo saavansa tunnushakemukset sähköisesti. Tätä perustelee niin työajan säästäminen, kopiointivirheiden välttäminen mutta myös mahdollisen rikollisuuden torjuminen. Käsittääksemme rahankeräyslain uudistuessa olisi samalla pitänyt avautua palvelu, josta kuka tahansa voisi tarkistaa onko kerääjän ilmoittama pienkeräystunnus todellakin poliisin antama ja voimassa. Ymmärryksemme mukaan palvelua ei ole olemassa, joten tuo sähköisen asioinnin vahva preferenssi on ymmärrettävä. Mutta lomake on tarpeen: ennen kuin tiedot on asiointipalveluun syötetty, on monta kertaa juostu kirjoituspöydän äärestä hakemaan mitä erilaisinta tietoa. Jos lomake on valmiiksi pöydällä, on varsinaiseen sähköiseen täyttämiseen paljon helpompi valmistautua. Ja kyllä se paperinenkin hakemus kaiketi vielä toistaiseksi kelpaa. Itse kyllä tämän informaation perusteella käytän sähköistä palvelua, vaikkei ”omalla” järjestöllä vielä Katso-tunnuksia olekaan.
Tarja Ranta Poliisihallituksesta vastaili todella ripeästi ja perusteellisesti. Hän mainitsi mm. seuraavaa:
”Ja jos sähköinen asiointi poliisin palvelun kautta ei jostain syystä ole mahdollinen (vaikka pankkitunnukset nykyään onkin melkein kaikilla), voi tämän (lomakkeen) toimittaa myös sähköpostin liitteenä oman poliisilaitoksen kirjaamoon. Silloin tämä toimii hyvin vapaamuotoisena ilmoituksena tätä asiointikanavaa varten.”
Lisäksi hän muistutti, että ilmoitus maksetaan aina asioinnin päätteeksi, sähköisiä ilmoituksia ei voida laskuttaa.
Korona iskee suonta, nyt on aika vedota lahjoitusten saamiseksi
Korona iskee suonta ankaralla tavalla. Järjestössä, jossa itse teen vapaaehtoistyötä, eilinen uutinen aiheutti välittömästi radikaalin vajeen vuoden odotettavissa oleviin tuloihin. Toiminta käy käytännössä mahdottomaksi ja taloudelliset seuraamukset tulevat näkymään kauan epidemian laannuttua. Järjestöön sitoutuneet ihmiset ovat valmiina auttamaan, mutta heille täytyy esittää nimenomainen pyyntö.
Uuden rahankeräyslain ajoitus oli onnekas
Kun jotain hyvää tästä haeskelee, niin se on uuden rahankeräyslain astuminen voimaan. Ne, joilla keräyslupaa ei vielä ole, saavat sen vaivattomasti eikä enää tarvitse rajautua keräämiseen paikallisen poliisilaitoksen alueella. Esimerkiksi Helsigissä ei saanut vedota Espoon tai Vantaan puolella mutta tämä on onneksi historiaa.
Pienkeräystunnus poliisilta ja työvälineet Tietopiiriltä
Pienkeräyksestä pitää ilmoittaa viimeistään viisi päivää ennen keräämisen aloittamista. Poliisi käsittelee hakemuksen viiden arkipäivän kuluessa ja toimittaa pienkeräystunnuksen. Tietopiiri voi auttaa nopeastikin lahjoitusten keräämisen aloittamisessa. Toimitamme aiheeseen liittyvät TP-Fons – varainhankinta palvelun osat, konffaamme ne käyttöön ja sen jälkeen lahjoituksia voi ottaa vastaan online sekä kerta- että kuukausilahjoituksina.
Erittäin oleellista maksamisen mahdollistamisen ohella on se, että lahjoittajan kontaktitiedot saadaan hallitusti talteen. Tämä mahdollistaa lahjoittajien kiittämisen ja heidän informoimisen siitä, mitä lahjoituksilla saatiin aikaan. Lisäksi kontaktitieto on erittäin arvokas tulevien konversiopolkujen rakentamisessa:
- kiinnostunut → vapaaehtoistyöntekijä
- tietoisuus → suosittelija
- tykkääjä → oman verkoston kautta järjestön viestiä jakava
- kertalahjoittaja → kuukausilahjoittaja
Lomake pienkeräystunnuksen hakemista varten – olkaa hyvät
Voit ladata sen tästä
Vaikka toimittaisitkin poliisin toivomuksen mukaisesti pienkeräysilmoituksen sähköisenä, ota tämä työpaperiksi, jonka avulla valmistaudut varsinaisen ilmoituken täyttämiseen. Huomannet, että aika monta asiaa saat koota pöydällesi ennen kuin pystyt toimittamaan sähköisen ilmoituksen. Jos jokin tuntuu epäselvältä, ota viestiväline käyttöön ja anna kuulua!
2.4.2020 poliisin sähköinen palvelu ei ollut käytettävissä
Järjestössä, jossa vapaa-aikanani edistän yksityisvarainhankintaa, oli eilen aika toimittaa pienkeräystunnuksen hakemus. Jotta voimme vedota lahjoitusten puolesta pääsiäistä toivottaessamme, eilen oli viimeinen hetki hakea tunnusta. Käsittely max. viisi arkipäivää. Kirjautuminen poliisin sähköiseen asiointipalveluun Katso-tunnuksella onnistui mutta pienkeräyshakemus oli harmaana, palvelu pois käytöstä. Onneksi oli itse laadittu lomake käytettävissä! Sen tallennus pdf-muotoon ja henkilötunnusten takia toimitus turvapostilla poliisille. Kuittaus postin avaamisesta saapui, joten tunnuskin saapunee kiirastorstaihin mennessä.
Poliisi sitoutuu toimittamaan tunnuksen viidessä päivässä: elleivät he siinä onnistu, käsityksemme mukaan pienkeräyksen voi aloittaa! Silloin luonnollisesti kerääjän brändin on oltava erittäin kirkas ja luotettava, jotta lahjoittaja voi luottaa rahan menevän sinne minne kerääjä on ilmoittanut.
Kirjoitan tästä erillisen postauksen jahka näemme miten homman kanssa kävi. Stay tuned. And careful out there!
Autamme Tietopiiri Oy:ssä järjestöjä jäsen- ja vapaaehtoishallinnan ohella varainhankinnan kehittämisessä ja ihmisten piilossa olevien lahjoitusresurssien hyödyntämisessä. TP FONS -järjestöjen toiminnanohjaus on suunniteltu palvelemaan järjestöjä ja erityisesti heidän pitkälle automatisoitua varainhankintaa – olkoon lahjoituksena sitten aika, sitoutuminen, osaaminen, suosittelu tai raha.
Ilkka Harjula
0400-545 767
ilkka.harjula@tietopiiri.fi