300 miljoonan euron rahoitusvaje

Helsingin Sanomat puki artikkelissaan tänään sanoiksi asian, jonka jo tiedämme: järjestöiltä, kulttuurilta, tieteeltä ja urheilulta puuttuu 300 miljoonan euron tukipotti. Päätöksiä tai ainakin suuntimia saadaan jo viikon kuluessa. Ainut varma asia on se, että voittajia ei ole.

Koronatuet on jaettu – siirtyminen normiaikaan edessä

Aiemmin tehdyt tukipäätökset ja valtion varsin hövelit tuet ovat auttaneet niin järjestöjä kuin kuntia kuluvana vuonna. Totuus on edessä vuonna 2021, jolloin järjestöjen suoran tuen ohella myös kuntien mahdollisuudet ostaa järjestöiltä palveluita ovat jotain aivan muuta kuin mihin on totuttu. Lisäksi raskaan teollisuuden hitaampi suhdannesykli tulee näyttämään raippaa verokertymälle.

Rahankeräyslaki saattaa muuttua jälleen

Julkisuudessa on puitu tapausta, jossa päästökompensaatioihin liittyvä rahankeräys katsottiin laittomaksi. Lain kirjaimen tulkinnasta ei ole epäselvyyttä mutta asia tuntui olevan ristiriidassa kansalaisten oikeudenmukaisuuden käsitysten kanssa. Oletan, että laki tältä osin tulee muuttumaan – käytännössä liberalisoitumaan. Koska järjestöjen, urheilun, tieteen ja kulttuurin ahdinko on syvä, mietittäneen samalla mitä muita mahdollisuuksia on normien puolesta helpottaa omaehtoisen varainhankinnan edellytyksiä.

Normit kevenevät – järjestöjen kilpailu kovenee

Verrattuna vanhaan rahankeräyslakiin, viranomaiset ovat jo tehneet omaehtoisen rahankeräyksen helpoksi. Normien edelleen löyhentyessä pyytäjiä tulee varmasti olemaan enemmän. Jotta järjestö säilyy elinvoimaisena, se tarvitsee sitoutuneita ihmisiä, rahoitusta ja positiivista näkyvyyttä. Tästä kaikesta järjestö joutuu joka päivä kilpailemaan; kilpailua ihmisten ajasta, huomiosta ja rahasta. Joka ainut järjestö on kivikovassa kilpailutilanteessa ja sen vuoksi järjestön on syytä toimia tehokkaasti ja ammattimaisesti. Myös varainhankinnassaan.

Omaehtoisen varainhankinnan kehittäminen – asiakkuusajattelu perustana

Monelle omaehtoinen varainhankinta tarkoittaa uuden opettelua mutta moni siinä onnistuu hienosti. Asia vaatii aikaa, ei kannata lannistua jos ensimmäinen ponnistus ei tuota. Varainhankinta on prosessi, joka sisältää projekteja – mutta missään tapauksessa varainhankinta ei ole yksittäinen projekti.

Asiakkuusajattelu on keskeinen perusta varainhankinnassa. Mitä tietty ryhmä järjestöltä toivoo ja mitä he voivat järjestölle antaa. Jos onnistutaan viestimään tämän mukaisesti, on tuloksena sitoutuneita ihmisiä. Tämän vuoksi olemmekin sanoneet, että ensimmäinen pyyntö – kyllä, myös varainhankintakampanjassa – ei ole pyyntö lahjoittaa vaan houkuttelu sitoutumaan. Rahapyynnön aika on sitten myöhemmin. Asiakkuusajattelusta suhteessa järjestöön on kirjoitettu blogissa aiemmin.

Seuraava blogi konkretiaa: miten startata tai kehittää varainhankintaa

14.9. alkavalla viikolla julkaisemme blogin, jossa otetaan lapio käteen. Ainakin seuraavat vinkit voi kertoa jo nyt

  • Järjestön varainhankinnan kypsyystason määrittäminen
  • Keskeisimmät toimenpiteet kullakin kypsyystasolla
  • Varainhankinnan funktioiden ja roolien erottaminen sekä yhteistyö funktioiden välillä

Oleellista on sekin, miten Tietopiiri voi olla tässä prosessissa avuksi niin nykyisille kuin mahdollisille tuleville asiakkailleen. Yrittäjä, Tero Pesonen on jo suorittanut Rastor-instituutin varainhankinnan erityisammattitutkinnon ja itse olen sitä juuri suorittamassa. Olen lisäksi omassa vapaa-ajassani tiiviisti mukana järjestön varainhankinnan kehittämisessä, joten voin todella sanoa, että aihe on lähellä sydäntä. Sen vuoksi, uskonpa, että meillä on tähän paljon annettavaa. Pysykäähän siis taajuudella.

Autamme Tietopiiri Oy:ssä järjestöjä jäsen- ja vapaaehtoishallinnan ohella varainhankinnan kehittämisessä ja ihmisten piilossa olevien lahjoitusresurssien hyödyntämisessä. TP FONS -järjestöjen toiminnanohjaus on suunniteltu palvelemaan järjestöjä ja erityisesti heidän pitkälle automatisoitua varainhankintaa – olkoon lahjoituksena sitten aika, sitoutuminen, osaaminen, suosittelu tai raha.
(blogin kuva: Pixabay)

Ota yhteyttä

 

 

 

 

 

 

Ilkka Harjula
0400-545 767
ilkka.harjula@tietopiiri.fi