Järjestön vastuuhenkilöt joskus kiven alla

On tiedossa, että järjestöissä on pulaa uusista jäsenistä ja rahasta. Mutta myös järjestön vastuuhenkilöt ovat joskus kiven alla. Tästä blogista löydät linkit kolmeen Yle:n julkaisemaan uutiseen järjestöjen ajankohtaisista murheista – mutta myös eräästä ilonaiheesta.

Vastuuhenkilöidenkin löytäminen voi olla vaikeaa

On ollut pitkään tiedossa, että uusien jäsenien saaminen on monelle järjestölle suuren työn takana. Pääsääntöisesti jäsenmäärä vähenee, tosin iloisia poikkeuksiakin on. Jäsenmaksuista saatava tulo on harvemmalle merkittävä tulonlähde mutta jäsenmäärän myötä sekin on vähenemässä ja asettaa paineita kehittää omaehtoista varainhankintaa. Mutta uutisen tieto siitä, että myös vastuuhenkilöiden löytäminen voi olla kiven alla, on ainakin meille uutta! Monissa järjestöissä toiminnanjohtajan työ ei ole pelkkää hallintorutiinia vaan on tunnettava järjestön toiminta tarkoin voidakseen hoitaa tehtävää. Tämä tarkoittaa, että potentiaalisia ihmisiä tehtävään saattaa olla hyvin vähän. Tämä Yle:n julkaisema uutinen ei ehkä piristä mutta lukemisen arvoinen se on. Jos voi todeta, ei koske meitä – voi olla asiasta hyvin iloinen.
Varallisuutta 350 000 euron verran, mutta kukaan ei halua vetäjäksi – yhdistysten toiminta uhkaa hiipua, kun vastuunkantajista on pula

Seuraavan uutisen Yle julkaisi lokakuun lopussa. Artikkeli on edelleen hyvin ajankohtainen.
Yhdistykset taistelevat pienenevien jäsenmäärien ja taloushuolien kanssa – osalla toiminta jo jäissä, kaikkien tulevaisuus täynnä haasteita

Jotain hyvääkin: moni on onnistunut varainkeruukampanjoissaan

Joku hiljattain harmitteli pessimistiseen sävyyn, että raha menee rahan luokse ja kyllähän ne isost järjestöt onnistuu keräämään lahjoituksia. Kyllä se onnistuu pienemmiltäkin, summat ovat ehkä pienempiä mutta niin on yleensä menotkin. Tässä Yle:n julkaisemassa uutisessa aiheesta oivallinen esimerkki.
Yhdistysten varainkeruukampanjat ovat tuottaneet tulosta Lounais-Hämeessä
Vielä kerran voi kiittää rahankeräyslain uudistamisesta, joka ilmeisesti vain hyvällä tuurilla ajoittui helpottamaan järjestöjen hankalimpia aikoja. Niin moni on sanonut, että rahankeräyslupa saatiin vaivatta mutta sen sijaan Facebookin lahjoita-napin saamisessa on saanut taistella. Mutta se on eri tarina se.

Vaikuttava viestintä + hyvä verkkosivusto + tietotyön välineet

Onnistuminen edellyttää kahta asiaa: vaikuttavaa viestintää ja toimivaa verkkosivustoa, jonka avulla hyvä lahjoitusaikomus muuntuu vaivattomasti teoksi. Ja jo ennestään sitoutuneet ihmiset pysyvät järjestössä. On kriittisen tärkeää huolehtia siitä, että viesti puhuttelee tavoitettua kohderyhmää. Ja tietenkin ne kohderyhmät on syytä olla kirkkaina mielessä. Uutiskirjeellä, kaikille jotain, asia ei useinkaan suju vaan vaaditaan kohdennetumpaa informaatiota.

Jotta viestien kohdentaminen on mahdollista, pitää kohderyhmää segmentoida, ryhmitellä. Jotta tämä puolestaan on mahdollista, on tiedohallinnan perustusten oltava kunnossa. Ja kun vielä keritään taakse päin, tiedonhallinta tarvitsee onnistuakseen asialliset tietotyövälineet. Paperilistaukset ovat laittomia ja Excel taasen liian työllistävä. Tietotyövälineissä ei silti kannata liioitella: harvan non-profitin järkevä valinta on tietojärjestelmä, jonka pystyttämiseen saa varata kymmeniä, jopa satoja tuhansia euroja.

Autamme Tietopiiri Oy:ssä järjestöjä jäsen- ja vapaaehtoishallinnan ohella varainhankinnan kehittämisessä ja ihmisten piilossa olevien lahjoitusresurssien hyödyntämisessä. TP FONS -järjestöjen toiminnanohjaus on suunniteltu palvelemaan järjestöjä ja erityisesti heidän pitkälle automatisoitua varainhankintaa – olkoon lahjoituksena sitten aika, sitoutuminen, osaaminen, suosittelu tai raha.

Ota yhteyttä

Ilkka Harjula
0400-545 767
ilkka.harjula@tietopiiri.fi