Pienkeräyslupa – kun on akuutti tarve rahankeräykselle

Kun on akuutti tarve rahankeräykselle, pienkeräys on joustava tapa toimia. Lähtökohtaisesti pienkeräysluvan saa toimija, joka voisi saada myös varsinaisen keräysluvan. Lisäbonarina pienkeräyksessä myös yksityishenkilöt voivat suorittaa keräyksen. Enintään kahdesti vuodessa, 3 kk periodeissa ja enintään 10 000 € kerralla. Tämä vastaa aika monen pienen toimijan tarpeeseen. Nykyinen keräyslupa mahdollistaa sen, että vähintään kolmen pysyvästi Suomessa asuvan henkilön ryhmä voi saada keräystunnuksen. Ikää kaikilla tulee olla vähintään 15 vuotta ja vähintään yhden näistä täysivaltainen – ns. täyspäinen aikuinen.

Kaikki hoituu poliisin sähköisessä asiointipalvelussa

Yksityishenkilö kirjautuu palveluun pankkitunnuksilla. Rahankeräykset on otsikko, jonka alta löytyy tarvittava informaatio pienkeräyksestä. Ilmoitusta tehtäessä palvelu kysyy kaiken tarvittavan. Pienkeräyksen keskeyttäminen, tilittäminen ja loppuilmoitus, kaikki samasta paikasta. Viranomainen on tehnyt tämän jouhevaksi.

https://poliisi.fi/pienkeraykset

Kun 3 kk tai 10 000 € täyttyy

Tämä on tärkeää muistaa: kun kumpi tahansa kriteereistä täyttyy, keräys on keskeytättävä ja siitä tulee ilmoittaa poliisille.

Lahjoitusten keräämisen voi aloittaa pienkeräysluvalla ja jatkaa kun varsinainen lupa myönnetään. Pienkeräyksen lopettamisesta on ilmoitettava saman tien ja fiksua on tehdä tilitys hetimiten. Näin ei tule myöhemmin ongelmia sen suhteen mikä raha on milläkin luvalla kerätty. Keräysluvissa kuuluu olevan hyvinkin puolen vuoden jono, vaihtoehto voi olla hyvinkin relevantti.

Pienkerääjän muut velvollisuudet

Tiedonantovelvollisuus tarkoittaa keräämisen läpinäkyvyyttä. Kuka kerää, mitä varten ja millä keräystunnuksella. Lisäksi järjestäjän yhteystiedot on oltava näkyvissä.

Keskeyttämisvelvollisuus ja pienkeräyksen lopettaminen – se olikin jo esillä. Rahan kertymistä on valvottava. Jos rahaa sattuisi tulemaan ovista ja ikkunoista, poliisille ei käy selittäminen, että ei huomattu.

Ohjeiden kohdassa pienkeräystilitys ja varojen käyttö kerrotaan, että sikäli kun mahdollista, varat tulee käyttää ensisijaiseksi mainittuun keräyskohteeseen. Myös toissijaisen kohteen nimeäminen on mahdollista ja varat käytetään siihen jos ensisijainen käyttötarkoitus ei ole mahdollinen. Tilitys luvan myöntäneelle poliisilaitokselle suoritetaan kahden kuukauden kuluessa keräyksen päättymisestä. Seikkaperäiset ohjeet tilityksestä löytyvät poliisin sähköisestä asiointipalvelusta.

Tsekkilista pienkeräystunnusta odottaessa

Poliisi lupaa toimittaa tunnuksen viiden arkipäivän kuluessa. Ellei näin tapahdu, keräämisen voi aloittaa. Käytännössä lupa tulee nopeammin, usein seuraavana päivänä. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että keräämiseen liittyvät asiat on mietitty.

  • Kohderyhmät ja viestikärjet
    Onko potentiaalisen lahjoittajan profiili selvillä ja osuuko viesti heidän lahjoittajahermoonsa?
  • Viestintäkanavat
    Oma verkkosivu, sen selkeys, informatiivisuus ja vetoavuus
    Mitä somekanavia käytetään?
    Yhteistyökumppaneita tai sisarjärjestöjä, joiden kautta viestiä voi jakaa ja laventaa kohderyhmää?
  • Lahjoittajakontaktin tallentaminen
    Aivan keskeinen asia. Lahjoittajasuhteen rakentaminen alkaa ensimmäisen kertalahjoituksen jälkeen. Ellei kontaktitietoa, ei lahjoittajasuhdetta.

Aiheesta on kirjoitettu oma bloginsa:
Rahankeräyksen aloittaminen – mihin keskittyä ellei lupaa vielä ole

Lukemisen iloa!

 

Tilaa Viimeisimmät pohdinnat -blogin tiedote

Annan luvan lähettää minulle tietoa tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista

________________________________________________________________________________________________________________

Autamme Tietopiiri Oy:ssä järjestöjä jäsen- ja vapaaehtoishallinnan ohella varainhankinnan kehittämisessä ja ihmisten piilossa olevien lahjoitusresurssien hyödyntämisessä. TP FONS -järjestöjen toiminnanohjaus on suunniteltu palvelemaan järjestöjä ja erityisesti heidän pitkälle automatisoitua varainhankintaa – olkoon lahjoituksena sitten aika, sitoutuminen, osaaminen, suosittelu tai raha.

Ota yhteyttä

Ilkka Harjula potretti

Ilkka Harjula
0400-545 767
ilkka.harjula@tietopiiri.fi